Somberheid

Somberheid en verdriet horen bij het leven en zijn een natuurlijke reactie op nare gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van een dierbare, stress over gezondheid of financiën, het gevoel buitengesloten te worden of er niet bij te horen en het verwerken van teleurstellingen. Als je somber bent merk je vaak dat je minder zin hebt om dingen te ondernemen, minder energie hebt dan gewoonlijk of er niet helemaal bij bent met je hoofd.

Dit hoeft niet altijd een reden te zijn om hulpverlening in te schakelen. Praat er met mensen over die je vertrouwt. Het uitspreken van je gedachtes en het praten met iemand die er voor je is, kan soms al helpen de somberheid te verminderen en je wat rust te geven.

Ik heb hulp nodig

Heb je het gevoel dat niets helpt, kun je er niet met iemand in je omgeving over praten en/of houdt de somberheid aan één stuk door langer dan twee weken aan? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Je kan daarvoor terecht bij de huisarts, de praktijk ondersteuner huisarts (POH) en/of het jeugdteam bij jou in de buurt.

Het jeugdteam kijkt samen met jou wat past bij jouw situatie. Ze gaan samen met jou in gesprek over:

  • De aard en ernst van de klachten;
  • wat het effect op je leven is;
  • wat helpend kan zijn;
  • wie daarbij kan helpen in het dagelijks leven.

Als blijkt dat er specialistische hulp nodig is omdat de somberheidsklachten meer weg hebben van depressie, kan het jeugdteam ondersteunen in de zoektocht naar een passende hulpaanbieder.

Een vriend(in) is somber. Wat kan ik doen?

Het belangrijkste wat je voor een vriend/vriendin kan doen die somber is er voor diegene zijn. De een waardeert een goed gesprek, de ander heeft afleiding nodig of vindt de aanwezigheid van iemand die om hem/haar geeft al voldoende. Iemand die somber is, piekert vaak veel en kan daardoor in een negatieve gedachtespiraal terecht komen, dat wil zeggen moeite hebben het positieve te (h)erkennen. Iemand meenemen naar activiteiten zoals; de bioscoop, het winkelcentrum en dergelijke of met iemand te gaan bewegen kan al bijdragen aan het verminderen van de somberheidsklachten.

Wat kan ik zelf doen?

Somberheid hoort (in zekere mate) bij het leven. Kenmerkend is dat je vanwege het (tijdelijke) verlies van interesse of energie dingen niet doet terwijl dit juist kan zorgen voor een positieve verandering. Je lichaam en geest staan in verbinding met elkaar en als je sport en/of beweegt of activiteiten met vrienden onderneemt, maakt je lichaam stofjes (hormonen) aan die je gevoel en gedachtes positief beïnvloeden.

Een half uur dagelijks bewegen of ontspannen/leuke activiteiten ondernemen met familie of vrienden en zelfs een ouderwetse knuffel van een dierbare zorgt ervoor dat die stofjes vrijkomen waardoor jij weer lekkerder in je vel komt te zitten.